شیر سرد و تازه، یک پدیدهی نسبتا جدید در رژیم غذایی انسان است. اگرچه یافتههای باستان شناسی نشان میدهد که مصرف شیر به ۵ هزار سال پیش از میلاد مسیح بر میگردد و مردم تقریبا از همهی شیرها برای درست کردن ماست و پنیر و کره استفاده میکردند، اما با توجه به کتابی از هارولد مک گی، تنها در دهه ۱۸۰۰ بود که خطوط راه آهن شیر تازه را در دسترس عموم مردم قرار دادند.
برای اینکه بیشترین بهرهی ممکن را از شیر ببرید، شیر خامه گرفته یا کم چرب را انتخاب کنید، نه شیر کامل را. به گفتهی پایگاه اطلاعات غذا و تغذیه و رژیم Fat Secret، یک فنجان شیر کامل ۱۴۶ کالری و ۷.۹ گرم چربی دارد. یک فنجان شیر ۱ درصد چربی ۱۰۲ کالری و ۲.۳ گرم چربی دارد، و شیر خامه گرفته که گاهی اوقات اشتباها بعنوان شیر بدون چربی در نظر گرفته میشود، ۸۶ کالری و ۰.۴۴ گرم چربی دارد. شیر، منبع خوبی از کلسیم، پروتئین و ویتامین دی میباشد.
تصورات غلط
برخی مردم معتقدند برای آنکه بدن، شیر سرد و سایر مایعات سردی که مینوشیم را به دمای بدن برساند، مقداری کالری میسوزاند. متاسفانه حتی اگر در شیرتان یخ هم بریزید، فایدهی زیادی ندارد. در گزارشی در وبسامانه Chow، دکتر راجر کلمنز، دکتر بهداشت عمومی در تغذیه و رژیم و شیمی زیستی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، این اعداد را محاسبه کرد.
کلمنز دریافت که بدن برای گرم کردن یک فنجان آب یخ و رساندن آن به دمای بدن، در حدود ۸ کالری میسوزاند، یعنی کمتر از کالری موجود در یک عدد آدامس. این مقدار برای خنثی کردن کالری موجود در شیر کافی نیست. با اینحال شما هنوز هم باید شیرتان را سرد نگه دارید تا فاسد نشود.
عملکرد
اگرچه نوشیدن شیر سرد، بدن شما را مجبور نمیکند که مقدار زیادی کالری بسوزاند، اما کلسیم موجود در شیر میتواند به این امر کمک کند. با توجه به وبسامانه EurekAlert، محققان در دانشگاه بن گوریون، ۳۰۰ مرد و زن دارای اضافه وزن را بمدت ۲ سال مورد مطالعه قرار دادند. این یافتهها که در مجلهی آمریکایی تغذیه و رژیم بالینی منتشر شد، نشان میدهد افرادی که بیشترین مقدار کلسیم را از مواد لبنی دریافت کردند، بیشترین مقدار وزن را نیز از دست دادند.
توجه
هیچ چیز نمیتواند مانند یک واکنش نامطلوب به مواد غذایی، رژیم شما را از مسیر اصلیاش خارج کند. همهی افراد نمیتوانند شیر را هضم کنند. با توجه به ادارهی مرکزی اطلاعات بیماریهای گوارشی، افرادی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستند، نمیتوانند شیر را بدرستی هضم کنند و هنگامیکه محصولات لبنی مصرف میکنند، دچار نفخ و گاز معدهی دردناکی میشوند.
به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، شیر یکی از ۸ ماده غذایی مهم آلرژیزا میباشد. اگر به هر دلیلی احتمال میدهید که دچار عدم تحمل لاکتوز یا آلرژی به مواد لبنی هستید، با پزشکتان صحبت کنید.